| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Social bookmarking

Page history last edited by Danny - ATOL 15 years, 9 months ago

 

Social bookmarking

 

 

 

Social bookmarking verwijst naar het online bewaren van je internet-favorieten. In plaats van je favoriete websites (of bookmarks) in je internetprogramma op te slaan, bewaar je ze op het internet. Op die manier heb je altijd toegang tot je collectie sites, of je nu op je eigen computer werkt of niet. Het maakt dus niet uit of je op het werk bent, thuis of zelfs in het buitenland in een cybercafé.

Het sociale aspect bestaat eruit dat je de bookmarks van andere internetgebruikers kunt bekijken, doorzoeken en aan je eigen collectie toevoegen. Het uitgangspunt van social bookmarking is dat je je favoriete websites deelt. Al kun je uiteraard op elk moment beslissen om bepaalde websites niet te delen, denk bijvoorbeeld maar aan een website met foto's van je laatste familiefeest.

 

Het hoe, wat en waarom van social bookmarking wordt snel, maar duidelijk uitgebeeld in het filmpje Social bookmarking in plain English. Voor het geval je plain English niet zo goed is, kun je hieronder de ondertitelde versie bekijken. Als je het geluid uitzet, kun je de ondertitels waarschijnlijk beter volgen, want ook die vliegen aan een hoog tempo voorbij. Vergeet niet dat je het filmpje op eender welk moment kunt pauzeren als het echt te snel gaat.

 

Social bookmarking met Nederlandse ondertitels

 

Er bestaan een heleboel sites waar je je bookmarks kunt bewaren, maar del.icio.us is waarschijnlijk de populairste. In bovenstaande filmpje werd del.icio.us als voorbeeld gebruikt. Ook voor ons platform zullen wij met del.icio.us werken. Deze dienst heeft ook een paar gebreken, maar die wegen voorlopig niet op tegen het voordeel van de immense populariteit. Als je het sociale aspect van social bookmarking wil gebruiken - bijvoorbeeld om andere, gelijkaardige sites te zoeken - ben je bij del.icio.us met z'n grote schare gebruikers, aan het juiste adres.

 

Een account aanmaken

Wil je zelf ook beginnen met het online beheren van je internetfavorieten? Dan moet je je dus inschrijven bij een social bookmarking-site. Om een account aan te maken, surf je naar de startpagina del.icio.us en klik je rechtsbovenaan op register. Er verschijnt een nieuwe pagina waarop je je gebruikersnaam (dit moet uniek zijn) en paswoord (2x) moet ingeven en een verificatiecode moet overtypen. Je volledige naam en emailadres zijn optioneel. Let wel, als je je emailadres niet opgeeft en je vergeet ooit je paswoord, dan kun je niet meer aan je eigen account. Je paswoord moet bovendien aan enkele eisen voldoen:

  1. minstens 6 karakters
  2. minstens 1 letter en 1 cijfer of een symbool (bijv. $ of !)
  3. mag geen deel van je gebruikersnaam bevatten

Als je een van deze regels niet volgt, krijg je een foutmelding en moet je opnieuw beginnen.

 

Knoppen aan je browser toevoegen

Nadat je je geregistreerd hebt, kom je waarschijnlijk automatisch op een pagina terecht om knoppen aan je browser of internetprogramma toe te voegen. Dit moet je zeker doen. Als je daarna al surfend op een interessante internetsite terecht komt, kun je die onmiddellijk toevoegen aan del.icio.us, zonder dat je die site moet verlaten.Deze knoppen bieden je nog meer mogelijkheden, waaronder het bekijken van een doorzoekbare lijst van trefwoorden en sites in een zijbalk van je browser:

 

 

Intussen zijn er zowel voor Internet Explorer als voor Firefox plugins beschikbaar. 

 

Als je Mozilla Firefox gebruikt, kun je de Firefox extension downloaden via https://addons.mozilla.org/nl/firefox/addon/3615. Klik op de knop Download now en accepteer de gebruikslicentie door onderaan opnieuw op Download nowte klikken.

Firefox zal nu je bevestiging vragen om de extensie te installeren. Als er niets gebeurt, heeft Firefox uit veiligheidsoverwegingen de installatie tegengehouden. In dat geval zie je bovenaan een gele balk. Klik erop voor meer info en volg de instructies.

 

Na de installatie moet je Firefox opnieuw opstarten om de extensie te kunnen gebruiken. Je zal zien dat er een menu-item del.icio.us is toegevoegd tussen Geschiedenis en Bladwijzers. Ook heb je drie knoppen bijgekregen, links van de adresbalk.

 

 

TIP: Zie je deze knoppen niet, klik dan met je rechtermuisknop op een van de knoppen (bijvoorbeeld Startpagina of Pagina vernieuwen) en kies Aanpassen. Je krijgt dan een nieuw venster met een heleboel knoppen. Selecteer de drie del.icio.us-knoppen die je hierboven ziet en sleep ze naar de knoppenbalk. Klaar!

 

Gebruik je Internet Explorer, dan kun je je de plugin downloaden en installeren via http://del.icio.us/help/ie/extensionnew. Als je jezelf voor del.icio.us registreert terwijl je Internet Explorer gebruikt, zal in stap 2 automatisch de plugin voor deze browser gesuggereerd worden. Volg de uitleg en ook hier zullen de knoppen automagisch verschijnen.

TIP: Verschijnen de knoppen niet? Klik dan met je rechtermuisknop op de knoppenbalk en selecteer del.icio.us.

 

Je netwerk uitbouwen

Nu je een account hebt bij del.icio.us en je de knoppen aan je internetprogramma hebt toegevoegd, wordt het tijd om de sociale aspecten van del.icio.us te ontdekken. Door mensen toe te voegen aan je netwerk, word je automatisch op de hoogte gehouden van alle websites die die persoon toevoegt aan del.icio.us. Dit kan op het eerste zich wat big brother-achtig aandoen, maar vergeet niet dat het delen van informatie net een van de bedoelingen is van een social bookmark-site als del.icio.us. Bovendien kun je bij het toevoegen van een website altijd aangeven dat die site privé (not shared) is. Op die manier kun je voorkomen dat iedereen kan zien welke hotels je overweegt tijdens je volgende vakantie of wie je favoriete actrice of acteur is ;-)

 

Om mensen aan je netwerk toe te voegen, klik je in del.icio.us bovenaan op your network. Rechts kun je dan de gebruikersnamen invullen van iedereen die je wil volgen. In de del.icio.us-terminologie ben je dan een fan van die gebruiker. Zodra een gebruiker in jouw netwerk een nieuwe site toevoegt, vind je die terug op deze zelfde pagina (http://del.icio.us/network).

 

Krijg je op deze manier te veel of oninteressante links onder your network te zien, dan kun je je beter op een trefwoord abonneren. Via your subscriptions kun je trefwoorden toevoegen. Stel dat je geïnteresseerd bent in alles over Congo, dan kun je je hier abonneren op het trefwoord Congo (en/of RDC en/of DRC en/of Congo_Kinshasa). Ben je alleen geïnteresseerd in wat één bepaalde gebruiker toevoegd met dit trefwoord, dan vul je naast het trefwoord ook nog het vak only from this user. Vooral voor veelgebruikte trefwoorden zal dit de toevloed flink beperken.

 

Je kan je abonneren op een trefwoord, al dan niet beperkt tot één bepaalde gebruiker

 

Met de twee bovenstaande methodes komen interessante sites dus automatisch tot bij jou. Telkens als je op your network of your subscriptions klikt, krijg je nieuw toevoegde sites te zien die aan jouw 'eisen' voldoen. Zie je een site die je aan je eigen collectie wil toevoegen, klik dan gewoon op de knop save this. Daarna kan je een samenvatting, titel en trefwoorden toekennen.

 

Interessante websites doorsturen

Als je een interessante website tegenkomt, en je wil dat die opgenomen wordt in de collectie van sociale economie, kan je gebruik maken van de suggestiemogelijkheid van del.icio.us. Wanneer je op de 'tag'-knop drukt, kun je het trefwoord for:atol.be ingeven. Wanneer atol.be al in je netwerk zit, zul dit trefwoord (for:atol.be) onder aan het venster al getoond worden. Je hoeft er dan enkel op te klikken om het toe te voegen.

Op dezelfde manier kan je natuurlijk websites suggereren aan collega's of andere gebruikers van del.icio.us.

 

Sites die op deze manier worden doorgestuurd, verschijnen bij de bestemmeling onder Links for you. Als iemand dus een interessante site heeft doorgestuurd naar jou, door het trefwoord for:[jouw gebruikersnaam] toe te voegen, zul je zien dat links for you vet wordt. Tussen haakjes staat er ook nog het aantal nieuwe sites sinds je de laatste keer gecontroleerd hebt.

Let wel: deze sites worden niet automatisch aan je collectie toegevoegd. Het zijin gewoon suggesties van anderen die jij nog moet accepteren door op save this te klikken.

 


Onder deze lijn niets wijzigen


 

_uacct = "UA-237453-1"; urchinTracker();

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.