| 
  • If you are citizen of an European Union member nation, you may not use this service unless you are at least 16 years old.

  • You already know Dokkio is an AI-powered assistant to organize & manage your digital files & messages. Very soon, Dokkio will support Outlook as well as One Drive. Check it out today!

View
 

Blog

Page history last edited by Laure Jongejans 15 years, 1 month ago

Weblog

 

 

Voor het uitwisselen teksten of ideeën gebruiken we een (we)blog die je kunt raadplegen op http://www.atol.be/econsoc/

 

Inloggen

Om zelf een artikel te publiceren, moet je je eerst kenbaar maken. Om naar het inlogscherm te gaan, surf je naar de blog en klik je in de rechterkolom onderaan op Inloggen. In hetvolgende scherm geef je de gebruikersnaam en het paswoord in die je ontvangen hebt. Daarna kom je automatisch in het Dashboard terecht. Dat is een soort overzichtsscherm waar je meteen de belangrijkste functies terugvindt. Voorlopig is het nog een mengeling van Nederlandse en Engelse termen. Dit komt omdat de Nederlandse versie van de allernieuwste versie nog niet helemaal klaar is.

 

Een artikel schrijven

 

The basics

De belangrijkste functie staat meteen in de oranje balk bovenaan:

 

 

Om een nieuw artikel te schrijven, klik je op de rechtse knop: Nieuw bericht schrijven. Het volgende scherm heeft verschillende onderdelen. De enige die wij gaan gebruiken, zijn:

Titel
Hier zet je uiteraard de titel van je post
Bericht
Typ hier je volledige artikel. Met de knoppenbalk kun je eenvoudig tekst vet en cursief zetten, links of rechts uitlijnen of een afbeelding of link toevoegen. Het werkt ongeveer hetzelfde als een gewone tekstverwerker.
Rubrieken
Onder rubrieken selecteer je minstens twee items die op je artikel van toepassing zijn: één thema (zoals ketenaanpak) en één type (zoals vraag). De hoofdrubrieken Thema en Type zelf mag je niet aanvinken. Je kan natuurlijk meerdere thema's aanvinken als je artikel bijvoorbeeld over ketenaanpak én eerlijke handel gaat.

Kopiëren/plakken

Het is aanbevolen om je artikel meteen in dit scherm te schrijven en het dus niet te kopiëren en te plakken, bijvoorbeeld uit Microsoft Word. Een programma als Word voegt namelijk een heleboel code toe die niet begrepen wordt door andere programma's en dat kan ervoor zorgen dat je tekst 'zich raar gaat gedragen'. Bestaat je tekst toch al en wil je hem niet overtypen, volg dan nauwkeurig de volgende stappen om problemen te voorkomen:

 

Tekst plakken met behoud van opmaak Tekst plakken zonder opmaak
Kopiëer je tekst Kopiëer je tekst
Ga naar het blogscherm waar je je artikel wil schrijven Ga naar het blogscherm waar je je artikel wil schrijven
Klik op de tweede knoppenbalk ongeveer in het midden op het icoontje met de blauwe W van Word * Klik op de tweede knoppenbalk ongeveer in het midden op het icoontje met de zwarte T *
Plak de tekst in het nieuwe venster dat verschijnt Plak de tekst in het nieuwe venster dat verschijnt
Klik op Invoegen Klik op Invoegen
* Zie je maar één knoppenbalk, klik dan eerst rechts op knop met kleine gekleurde vierkantjes om de tweede knoppenbalk tevoorschijn te toveren

 

Afbeelding/Document toevoegen

Als je je tekst wat wil opfleuren met een afbeelding, dan klik je boven de knoppenbalk (achter Add media) op het eerste icoontje(). In het nieuwe venster dat verschijnt, kun je de link naar een afbeelding op het internet plakken (bijvoorbeeld naar een foto op de website van je organisatie). Je kan ook een afbeelding van je eigen computer toevoegen. Hiervoor klik je in hetzelfde venster op Choose files to upload.

 

Je kan de blog ook gebruiken om een interessante tekst van jezelf of van anderen onder de aandacht te brengen. Is het niet je eigen tekst en bevindt het document zich ergens op het internet, dan voeg je beste een link toe in het artikel. Dit doe je door een woord of zin te selecteren en op ketting-symbool in de knoppenbalk te drukken.

Gaat  het om een tekst die zich nog niet op het internet bevindt, dan kun je die aan je artikel toevoegen door op het grijze ster-icoontje te klikken.

 

Het artikel publiceren

Als je je artikel geschreven hebt, klik je rechts op de knop Publiceer. Let op: als je op Bewaar klikt zal je artikel wel opgeslagen worden, maar nog niet online verschijnen. Dit kun je dus gebruiken als je je artikel niet in één keer kunt afwerken. Heb je dit per ongeluk gedaan, kun je altijd nog het artikel opduiken en publiceren.

 

Is je artikel tijdsgebonden, bijvoorbeeld omdat het nieuws bevat dat nog niet bekend mag gemaakt worden of dat pas zinvol is op vanaf een bepaalde dag, dan kun je ervoor kiezen om het artikel later pas (automatisch) te publiceren. Klik boven de Bewaar/Publiceer-knoppen op de link bewerken naast Publish immediately. Daar kun je een datum en tijd uitkiezen waarop je je artikel wilt laten verschijnen. Klik je daarna op Publiceer, dan wordt het dus onzichtbaar bewaard tot het door jouw gekozen tijdstip is aangebroken.

 

Waarover schrijven?

Uiteraard is het onderwerp van onze blog 'beperkt' tot sociale economie. Maar er zijn vele invalshoeken om dit onderwerp te benaderen. Als je niet goed weet hoe je van start moet gaan, heb je misschien iets aan volgende ideeën (selectie uit http://blogging4learning.wikispaces.com):

  • advies: je kan advies geven aan de lezers op basis van een concrete vraag die je gekregen hebt. Lezers kunnen reageren om je advies aan te vullen of een ander advies te geven
  • case study: aan de hand van een case study kun je je eigen ervaringen (of die van een partner) voorstellen. Lezers kunnen hun ervaringen vertellen of vragen stellen.
  • constrast: zet twee (of meerdere) tegenstrijdige meningen, benaderingen of methodes tegenover elkaar, met pro's en cons. Lezers kunnen hun voorkeur of ervaringen meedelen in de commentaren.
  • debat: meerdere auteurs geven hun mening over hetzelfde onderwerp/tekst/methode. Een iemand start, vervolgens geeft een tweede zijn mening over het oorspronkelijke onderwerp en over de reactie van persoon 1.
  • samenvatting: een overzicht maken van een eerdere blogpost met al zijn reacties.
  • gastauteur: nodig iemand uit (expert of ervaringsdeskundige) die een artikel schrijft vanuit zijn eigen ervaringen
  • probleem: leg een uitdaging of probleem voor aan de lezers en vraag tips en reacties. kijk of je samen tot een oplossing kan komen
  • Links: als je informatie hebt verzameld over een bepaald onderwerp (bijvoorbeeld ter voorbereiding van een project of tekst), kun je de interessantste links op een rijtje zetten met wat uitleg erbij.

 

 

Reageren op een artikel

Als je een reactie op een artikel van iemand anders wil geven, log dan eerst in (zie instructies). Vervolgens ga je naar het artikel waarop je wil reageren, je klikt onder het artikel op ?? Comments en je kunt je reactie kwijt.

Wanneer er iemand op een artikel van jou heeft gereageerd, krijg je hiervan een melding via email.

 

Als je een artikel hebt geschreven en iemand heeft een reactie geplaatst, kun je als auteur ook weer gaan reageren of antwoorden op die reactie. Bij veel blogs is wat er in de commentaren staat zeker zo interessant als het initiële artikel.

 

Bezoekers die geen lid zijn van de blog (en dus zelf geen artikels kunnen posten), kunnen wel een reactie plaatsen. Zij moeten hun naam en email invullen. Hun commentaar moet eerst nog door de auteur van het artikel (of door een administrator) goedgekeurd worden alvorens het online verschijnt.

 

 


Onder deze lijn niets wijzigen


 

_uacct = "UA-237453-1"; urchinTracker();

 

Comments (0)

You don't have permission to comment on this page.